Anjum  Anand

Wieprzowina vindaloo


Przepis z programu Łatwa kuchnia indyjska 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Wieprzowina vindaloo
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

5 ziaren czarnego pieprzu

2 strączki zielonego kardamonu

tylko nasiona

2 goździki

1 łyżeczka nasion kminu

1 łyżeczka nasion kolendry

1 cm kory cynamonu

1 cm korzenia imbiru

obrany i posiekany

7 ząbków czosnku

obranych

3 czerwone papryczki chilli

3 łyżki białego octu winnego

szczypta soli

350 g łopatki wieprzowej

pokrojone w kostkę o boku 2,5 cm

100 g boczku

pokrojonego w kostkę o boku 2,5 cm

5 łyżek oleju roślinnego

1 mała cebula

drobno posiekana

¾ łyżeczki nasion gorczycy

garść orzechów nerkowca

 

 

Przygotowanie:


Zemleć lub utrzeć pieprz, kardamon, goździki, kmin, kolendrę i cynamon na drobny proszek. Zmiksować imbir, czosnek, chilli i ocet na pastę. Wymieszać zmielone przyprawy z pastą i doprawić solą. Natrzeć tą mieszanką mięso i odstawić na dwie godziny. Rozgrzać w rondlu cztery łyżki oleju. Dodać cebulę i smażyć 3-4 minuty, aż się zrumieni. Dodać zamarynowaną wieprzowinę i smażyć 6-7 minut, mieszając, aż zrumieni się ze wszystkich stron. Zmniejszyć ogień, przykryć rondel pokrywką i dusić 35-40 minut, od czasu do czasu mieszając, aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby dolać wrzącej wody, ale jak najmniej, bo sos powinien być gęsty. Rozgrzać na patelni pozostałą łyżkę oleju. Dodać nasiona gorczycy. Kiedy zaczną strzelać, dodać orzechy nerkowca i smażyć 2-3 minuty, od czasu do czasu mieszając, aż się zrumienią. Posypać vindaloo gorczycą z nerkowcami i podawać.

powrót

Podobne przepisy

Królik w śmietanie z rozmarynem - Aniela Redelbach
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Boeuf Stroganow
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia rosyjska
Grzanki ze szpikiem wołowym i chimichurri
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Steki z grilla z dressingiem z anchois
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia argentyńska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.