Kylie Kwong

Wieprzowina słodko-kwaśna


Przepis z programu Kylie Kwong - gotowanie z sercem (odc.1) Bambus
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Wieprzowina słodko-kwaśna
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

60 dag karkówki

1 ½ łyżki skrobi kukurydzianej (można ją zastąpić mąką ziemniaczaną)

łyżka zimnej wody

2 lekko roztrzepane żółtka

3 łyżki jasnego sosu sojowego

2 łyżki oleju sezamowego

1 łyżka soli morskiej

około pół dojrzałego

niezbyt wielkiego ananasa

150g pikli “goong goong” (w osobnym przepisie)

¾ filiżanki octu ryżowego(1 filiżanka = 250 ml)

5 łyżek wina chińskiego shaoxing

½ filiżanki cukru

1 łyżeczka soli

4 rozgniecione ząbki czosnku

2 łyżki imbiru

pokrojonego na zapałkę

1 mały pomidor gatunku „bawole serce”

drobno pokrojony

2 łyżki świeżego chili

pokrojonego na zapałkę

½ filiżanki żółtej papryki

pokrojonej w paski

¼ filiżanki maki pszennej

¼ filiżanki skrobi kukurydzianej (dodatkowo)

olej roślinny do głębokiego smażenia

szczypta mieszanki pieprzu seczuańskiego z solą (w osobnym przepisie)

1 mały ogórek

pokrojony w słupki

 

 

Przygotowanie:


Mięso pokroić w kostkę. Wymieszać w misce skrobię z wodą. Włożyć pokrojone mięso, dodać żółtka, sos sojowy, olej sezamowy i sól, dobrze wymieszać. Przykryć i wstawić na noc do lodówki.
Obrać ananasa i wyciąć środek. Pokroić na drobne kawałki. Piklowane warzywa pokroić w słupki i odłożyć. Na małą patelnię wlać ocet, wino, cukier i sól. Podgrzewać na wolnym ogniu, aż cukier się rozpuści. Doprowadzić do wrzenia, dodać czosnek i imbir, zmniejszyć płomień i podgrzewać, odkryte, przez 10 minut. Dodać ananasa, pikle, pomidora i paprykę i trzymać kolejne 10 minut na wolnym ogniu, aż kawałki pomidora zaczną się rozpadać, a smaki się przegryzą. Zdjąć z ognia i odstawić.
Wymieszać mąkę i dodatkową skrobię kukurydzianą. Wsypać do mięsa w marynacie i dobrze wymieszać. Rozgrzać w woku olej roślinny, do momentu, w którym na powierzchni pojawią się bąbelki. Smażyć wieprzowinę w głębokim tłuszczu porcjami przez około minutę, zmniejszyć płomień i smażyć przez kolejne dwie minuty. Mięso powinno być na wpół miękkie. Wyjąć je z woka łyżką cedzakową i odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Podgrzać na małym ogniu sos słodko-kwaśny. Podsmażone mięso włożyć do gorącego oleju na kolejne 3 minuty, aż skórka stanie się złocisto-brązowa i chrupiąca, a mięso będzie całkiem miękkie. Wyjąć wieprzowinę z woka i odsączyć na papierowym ręczniku. Ułożyć usmażone mięso na półmisku i posypać mieszanką pieprzu seczuańskiego z solą. Ułożyć z boku słupki ogórka i podawać z miseczką gorącego sosu słodko-kwaśnego.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.