Wieprzowina słodko-kwaśna

Przepis z programu Ken Hom i kuchnia chińska (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Wieprzowina słodko-kwaśna
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

300 g chudej wieprzowiny

pokrojonej w 2 ½ cm kostkę

olej do smażenia na głębokim tłuszczu

 

 

Przygotowanie:


Włóż mięso do miski, dodaj składniki marynaty, dokładnie wymieszaj i odstaw na 20 minut. Wymieszaj składniki na panierkę. Wyjmij łyżką cedzakową mięso z marynaty i dokładnie obtocz w panierce. W woku, frytkownicy, lub zwykłym garnku usmaż mięso na głębokim oleju. Smaż je około 2 minut, aż zrobi się złocisto-brązowe. Osącz mięso na ręczniku papierowym. Do sporego garnka nalej bulion. Postaw na ogniu i dodaj sos sojowy, sól, ocet, przecier pomidorowy i cukier. Wymieszaj dokładnie i dodaj warzywa i owoce. Przygotuj zagęszczacz – do 2 łyżek wody dodaj łyżeczkę skrobi kukurydzianej i dokładnie wymieszaj. Powoli, cały czas mieszając, dodaj zagęszczacz do sosu. Wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Dodaj wieprzowinę, wymieszaj i dodaj liczi. Kiedy mięso i owoce będą ciepłe, danie jest gotowe. Podawaj od razu.

powrót

Podobne przepisy

Saltimbocca, czyli „niebo w gębie”
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pasta z polędwiczkami i truflami
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Mielone mięso zapiekane w cieście
Aaron Craze
Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Tartiflette
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Grzanki ze szpikiem wołowym i chimichurri
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Paupiettes z indyka z maronami i brukselką
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.