Wieprzowina słodko-kwaśna po hongkońsku

Przepis z programu Ideał (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Wieprzowina słodko-kwaśna po hongkońsku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Do mięsa:

1 szczypta przyprawy pięciu smaków

olej do smażenia

1 jajko

70 g mąki pszennej

20 g mąki kukurydzianej

600 g łopatki wieprzowej



Na sos:

1 cebula pokrojona w ćwiartki

1 czerwona papryka, posiekana

2 łodygi dymki, posiekane

świeży imbir o długości 2,5 cm, obrany i starty

1 mała puszka z ananasem, ok 200 g

4 łyżki czerwonego octu winnego

3 łyżki cukru

1 łyżka syropu glukozowego

2 łyżki koncentratu pomidorowego

1 ½ łyżki sosu sojowego

2 łyżki skrobi kukurydzianej

1 garść świeżej kolendry

1 garść świeżej bazylii



Przygotowanie:

Wieprzowina: mięso pokrojone w kostkę wymieszaj z przyprawą pięciu smaków. Dopraw solą i pieprzem. Smaż na oleju, aż się zrumieni. Osącz i odstaw do ostygnięcia. Połącz oba rodzaje mąki z jajkami i taką ilością wody, by powstało gęste ciasto. Wok wypełnij olejem do jednej czwartej wysokości. Rozgrzej olej do takiej temperatury, by zanurzony w nim kawałek chleba zrumienił się po 15 sekundach. Mięso obtoczone w cieście smaż na głębokim oleju, aż stanie się złotobrązowe i chrupiące. Osącz i odstaw – możesz umieścić mięso w piekarniku nastawionym na niską temperaturę, by nie ostygło podczas szykowania sosu. Makaron: smaż makaron partiami na głębokim oleju pozostałym po wieprzowinie. Osącz na papierze kuchennym. Sos: rozgrzej 2 łyżki oleju na dużym ogniu na patelni, na której smażyło się mięso. Dodaj cebulę, czerwoną paprykę, dymkę i imbir. Smaż kilka minut, mieszając. Dodaj ocet, cukier, syrop glukozowy, koncentrat pomidorowy, sos sojowy i 160 ml wody. Gotuj około minuty. Połącz skrobię kukurydzianą z odrobiną wody, wymieszaj i wlej do sosu. Dodaj smażoną wieprzowinę, kawałki ananasa oraz sok i dokładnie wymieszaj. Dorzuć kolendrę. Mięso z sosem słodko-kwaśnym nałóż na makaron i przed podaniem udekoruj bazylią.





powrót

Podobne przepisy

Kurczak w maśle z pilawem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 42)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z kurczaka
kuchnia świata: Kuchnia turecka, kuchnia uzbecka
Tażin z kurczaka z kiszonymi cytrynami
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Tartiflette
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.