James  Martin

Wieprzowina po andaluzyjsku


Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.14)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

Wieprzowina po andaluzyjsku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 łyżki ostrej papryki w proszku

1 łyżka suszonego tymianku

1 łyżka suszonego oregano

1 ząbek czosnku

sok z 1 cytryny

4 łyżki oliwy z oliwek

500g polędwiczek wieprzowych

sól

czarny pieprz

 

 

Przygotowanie:


Do miski wsypujemy paprykę, tymianek, oregano. Dodajemy posiekany czosnek, sok z cytryny i oliwę. Mieszamy. Mięso dokładnie smarujemy marynatą i odstawiamy je na 20 minut (jeśli wieprzowina ma być ostrzejsza, zostawiamy ją w marynacie na noc). Zamarynowane polędwiczki obsmażamy na niewielkiej ilości rozgrzanej oliwy z obu stron, doprawiamy solą i pieprzem i przekładamy do rozgrzanego do 190°C piekarnika na 8-10 minut. Wieprzowinę wyjmujemy na półmisek, kroimy w plasterki i polewamy sosem z patelni. Podajemy na ciepło lub na zimno.

powrót

Podobne przepisy

Wołowina z woka z liśćmi la lot
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Hamburgery
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska
Wieprzowina hung shao
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Carpaccio z jelenia z chrupiącymi jabłkami i sosem z buraków
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Greckie grillowane jagnięce souvlaki
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z jagnięciny i baraniny
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Ozór wołowy w sosie chrzanowym z ziemniakami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.