Wieprzowina pieczona na węglach z cienkim makaronem ryżowym

Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

Wieprzowina pieczona na węglach z cienkim makaronem ryżowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

500 g karkówki

pokrojonej na poprzeczne plastry o grubości 3 mm

6 białych części dymki

posiekanych i utartych w moździerzu na pastę

2 łyżki cukru

1 łyżka miodu

4 łyżki sosu rybnego

1 łyżka świeżo mielonego pieprzu

2 ząbki czosnku

posiekane

2 łyżki oleju roślinnego

250 g makaronu ryżowego

5 listków miety

pokrojonych

5 listków pachnotki

pokrojonych

1 ogórek - wąż

2 garści kiełków fasolki mung

4 łyżki oleju

aromatyzowanego dymką

4 łyżki prażonej szalotki

4 łyżki pokruszonych prażonych fistaszków

½ szklanki sosu do maczania

12 bambusowych patyczków do szaszłyków

namoczonych na 20 minut w wodzie lub 12 pałeczek

rozszepionych na pół

do 2/3 długości

 

 

Przygotowanie:


Wymieszać cukier, sos rybny, miód i pieprz. Mieszać, aż cukier się rozpuści. Dodać roztartą dymkę, i czosnek. Włożyć plastry mięsa, wymieszać, by pokryły się marynatą. Nalać na wierzch warstewkę oleju roślinnego, żeby nie uciekały aromaty. Zakryć folią spożywczą, wstawić do lodówki na dwie godziny, a najlepiej marynować przez noc. Nawlec mięso na patyczki lub wsunąć plastry w rozszczepione pałeczki. Piec na średnio rozgrzanych węglach 1-2 minuty z każdej strony. Wermiszel podzielić na 4-6 miseczek, posypać ziołami, dodać słupki ogórka, kiełki, położyć 1-2 szaszłyczki. Polać każdą miseczkę dwiema łyżkami sosu do maczania (patrz: osobny przepis), łyżeczką oleju aromatyzowanego dymką, posypać prażonymi szalotkami i fistaszkami.

powrót

Podobne przepisy

Makaron z serem pleśniowym
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Makaron z pomidorami
Donna Hay
Przepis z programu Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Gnocchi z sera ricotta w sosie z królika
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Leniwe kluski z karmelizowanymi pomarańczami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kluski turlane z kurczakiem i kaparami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.