Wieprzowina duszona w mleku

Wieprzowina duszona w mleku
Oceń przepis:
34 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Ricardo Larrivee

Seria kulinarna:
Ricardo i przyjaciele (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 1,5 kg łopatki wieprzowej bez kości
  • 2 łyżki stołowe masła
  • 1 l mleka
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 por (tylko biała część)
  • ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ustaw kratkę na środku piekarnika. Rozgrzej piekarnik do 180°C. W dużym, żaroodpornym naczyniu lub brytfannie przysmaż mięso na maśle. Wlej mleko. Doprowadź do wrzenia. Dodaj warzywa i gałkę muszkatołową. Dopraw solą i pieprzem. Przykry i wstaw do piekarnika na 2,5 godziny. Odkryj i piecz przez około 1,5 godziny, aż połowa sosu odparuje. Co 20 minut przewracaj mięso. Wyjmij mięso z naczynia i odłóż na bok. Przecedź płyn. Ubij i dopraw do smaku. Podanie: z groszkiem i purée z batatów.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA