Lucinda Scala  Quinn

Wieprzowina carnitas


Przepis z programu Łatwe przepisy na wielki apetyt (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

Wieprzowina carnitas
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 kg łopatki wieprzowej

bez kości

pokrojonej w 3 cm kostkę

2 łyżeczki soli

2½ szklanki wody

 

 

Przygotowanie:


Na patelnię o średnicy 35 cm włożyć mięso, posypać solą, zalać wodą (powinna ledwo zakryć mięso). Zagotować. Zmniejszyć ogień i dusić 55-60 minut, mieszając i usuwając pianę, aż woda odparuje.
Gdy odparuje, mięso zacznie się smażyć we własnym tłuszczu. Obsmażyć ze wszystkich stron, obracając drewnianą szpatułką, odskrobując od dna. Ok. 15 minut. Można przechować w lodówce. Na drugi dzień odgrzać na małym ogniu.

powrót

Podobne przepisy

Pasztet z czerwoną nitką
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wielkanocne (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Befsztyki
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Kotleciki z żurawinami
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.