Tomasz Jakubiak

Wieprzowe policzki w sosie chrzanowym z karmelizowanymi marchewkami


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Potrawy wielkanocne

odsłon: 21210

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 kg wieprzowych policzków

sól

pieprz

oliwa

świeży lubczyk

włoszczyzna

2 jabłka

2 cebule

główka czosnku

łyżeczka suszonego lubczyku

2 liście laurowe

1,5 l bulionu

sok z ½ cytryny

2 łyżki chrzanu

3 łyżki gęstej śmietany

Karmelizowane marchewki:

½ szklanki wody

5-6 ziaren kardamonu

3 łyżki miodu

pęczek młodych marchewek

¼ szklanki czerwonego wina

Przygotowanie:

Policzki wieprzowe oczyść z błon. Dopraw je solą, pieprzem, świeżym lubczykiem i natrzyj odrobiną oliwy.
Włoszczyznę, jabłka i cebulę pokrój na małe kawałki. Warzywa podsmaż w garnku na oliwie i wyciągnij.
Następnie w tym samym garnku przesmaż policzki wieprzowe, dodaj jabłka i przesmażone warzywa, suszony lubczyk i liście laurowe. Wszystko zalej bulionem warzywnym i duś na wolnym ogniu przez 3- 4 godziny.
Z garnka wyciągnij ugotowane policzki i warzywa. Do pozostałego bulionu dodaj śmietanę, sok z cytryny i chrzan. Dokładnie wymieszaj i wrzuć z powrotem do garnka mięso i warzywa. Pyszne policzki wieprzowe w sosie chrzanowym gotowe!
Idealnym dodatkiem do wieprzowych policzków będą karmelizowane marchewki. Na patelnie wlej wodę. Dodaj miód i ziarna kardamonu. Poczekaj chwilę, aż syrop zgęstnieje. Następnie dodaj marchewki i dolej czerwone wino. Warzywa gotuj przez 5 minut. Policzki wieprzowe podawaj z karmelizowanymi marchewkami. Smacznego!

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.