Nigel Slater

Wieprzowe mielone z anchois


Przepis z programu Proste dania Nigela Slatera (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Wieprzowe mielone z anchois
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

500 g mielonego mięsa wieprzowego

duża garść świeżego miękiszu pszennej bułki

skórka otarta z 1 cytryny

garstka świeżo startego parmezanu

garść pietruszki o płaskich liściach

posiekanej

garść listków tymianku

8-10 anchois z puszki

osączonych i posiekanych

sól i świeżo mielony czarny pieprz

oliwa

1 szklanka bulionu drobiowego albo warzywnego

liście boćwiny do podania

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 200oC. Wymieszaj w misce mielone mięso z bułką, skórką z cytryny i parmezanem. Dodaj zioła i anchois, dopraw niewielką ilością soli (anchois są słone) i sporą mielonego pieprzu. Wymieszaj wszystko dłońmi i uformuj 6-8 dużych mielonych kotletów. Rozgrzej oliwę na patelni i usmaż kotlety z obu stron, aż się zrumienią. Rozłóż je w płaskim żaroodpornym naczyniu i zalej je do połowy bulionem. Wstaw naczynie na 20 minut do piekarnika. Kotlety będą chrupiące od wierzchu, a pod spodem miękkie i wilgotne.
Podawaj je w głębokich talerzach z blanszowaną boćwiną i niewielką ilością bulionu, w którym się piekły/dusiły.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.