Wiejskie ciasto z jabłkami

Przepis z programu Przyjęcie u Rocco
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Wiejskie ciasto z jabłkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki ciasta:

450 g pszennej mąki

170 g cukru pudru

225 g masła

2 żółtka

½ łyżeczki soli



Składniki farszu:

3 jabłek Granny Smith, obranych i pokrojonych w 1 cm kostkę

60 g brązowego cukru

30 g pszennej mąki

½ łyżeczki zmielonego cynamonu



Składniki do pieczenia i podania:

1 rozkłócone jajo

30 g cukru cynamonowego

4 kulki lodów waniliowych



Przygotowanie ciasta:

Wsyp mąkę, cukier puder i sól do miski robota wieloczynnościowego. Włącz łopatkę na niską prędkość. Pokrój masło w kostkę i dorzuć do mąki. Poczekaj, aż dobrze się wymiesza i wlej żółtka. Jeśli nie powstało zwarte ciasto, dolej bardzo zimną wodę. Wyjmij i wstaw na 30 minut do lodówki.



Przygotowanie farszu:

Wrzuć wszystkie składniki do miski i dobrze wymieszaj.



Pieczenie:

Rozgrzej piekarnik do 175°C. Rozwałkuj na oprószonej mąką desce, aż powstanie placek o grubości 0,5 cm. Wytnij 4 krążki o 1 cm większe niż średnica foremek. Wyłóż ciastem foremki. Napełnij farszem. Wytnij 4 kolejne krążki i posmaruj przy użyciu pędzelka cienko rozkłóconym jajkiem. Przykryj krążkami farsz i odetnij nadmiar ciasta. Posmaruj wierzchy rozkłóconym jajkiem i posyp cukrem. Wstaw do piekarnika i piecz przez 25-30 minut, aż będą złociste. Wyjmij z piekarnika i pozwól im nieco wystygnąć. Wyjmij z foremek.



Podanie:

Podawaj ciepłe z kulką lodów.



© 2012 Corey Roberts



powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.