Wiejskie bułeczki

Przepis z programu Przyjęcie u Rocco
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo

Wiejskie bułeczki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0






Składniki:

400 g mąki chlebowej

1½ łyżeczki soli

1 łyżka cukru

20 g świeżych drożdży

115 g letniego mleka

170 g letniej wody



Przygotowanie:

Wlej do miski mleko i wodę, dodaj cukier i drożdże. Poczekaj, aż zaczną rosnąć, czyli pojawi się piana. Wsyp mąkę i sól do miski robota kuchennego. Wlej płyn i wyrabiaj mieszadłem hakowym na wolnych obrotach przez około 10 minut. Przełóż do natłuszczonej miski. Przykryj folią spożywczą i zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, czyli na około 1½ godziny. Rozgrzej piekarnik do 230°C. Wyłóż ciasto na deskę oprószoną mąką i zagnieć. Podziel na 10 równych części i uformuj bułeczki. Ułóż na natłuszczonej blasze i poczekają, aż będą dwa razy większe. Wstaw do piekarnika na 15 minut albo aż staną się złocistobrązowe. Wyjmij i podawaj gorące.



© 2012 Corey Roberts





powrót

Podobne przepisy

Focaccia z chilli i czosnkiem
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Gwiazda z nadziewanych bułeczek
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski, Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Chleb irlandzki
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Chleb na zakwasie
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia polska
Chlebek bananowy z orzechami
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Pieczywo
Piątkowa Foccacia - Dominik Stachowiak
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.