Gary  Rhodes

Wiejski pasztet


Przepis z programu Gary Rhodes za stołem (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Wiejski pasztet
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

675 g zmielonego boczku

plastry boczku do wyłożenia formy

kawałek masła

pokrojone w kostkę cebule

3 łyżki stołowe brandy

3 łyżki stołowe porto

175g wątróbek kurczaków

mleko (do namoczenia)

2 płaskie łyżeczki soli

1 łyżeczka zmielonego pieprzu

1 łyżeczka zmielonego ziela angielskiego

1 łyżeczka mieszanki suszonych ziół

garść posiekanej natki

3 rozgniecione ząbki czosnku

2 łyżki stołowe bułki tartej

1 jajo

gałązka tymianku

liść laurowy

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 180°C. Naczynie do teryn wyłóż plasterkami boczku. Bardzo drobno posiekane cebule zeszklij na maśle. Wlej brandy. Smaż, aż płyn odparuje. Dolej porto, też odparuj, aż cebula niemal wyschnie. Przełóż na talerz, żeby wystygła. Wątróbki kurczaków, które moczyły się w mleku przez 24-48 godzin, wyjmij z mleka, przełóż do robota kuchennego i zmiksuj na gładką masę.
Do miski ustawionej na kostkach lodu włóż zmieloną wieprzowinę i zmiksowane wątróbki. Wymieszaj. Wsyp wszystkie przyprawy i bułkę tartą. Dodaj usmażone cebule, wbij jedno jajo. Dokładnie wymieszaj.
Żeby sprawdzić, czy masa jest dobrze przyprawiona, smaż na maśle maleńką porcję przez 2 minuty. W razie potrzeby można teraz dodać jeszcze nieco przypraw do surowej masy. Pamiętaj, że po wystudzeniu gotowy pasztet będzie mniej ostry, niż porcyjka usmażona na maśle. Gotową masę przełóż do formy. Mocno dociśnij. Na wierzchu połóż kilka plastrów boczku. Podwiń na wierzch plastry z boków. Dla ozdoby i smaku ułóż gałązkę tymianku i liść laurowy. Formę wstaw do kąpieli wodnej. Płyn musi dochodzić do połowy wysokości naczynia. Włóż do rozgrzanego piekarnika. Pasztet należy piec przez 1,5 godziny. Wyjmij formę z kąpieli i postaw na blasze. Owiń folią aluminiową kawałek tektury. Połóż na pasztecie, dociśnij kilkoma puszkami. Zdejmij je po godzinie, gdy mięso wystygnie.
Płyn, który wypłynął z pasztetu i pozostał na blasze, wlej do naczynia z pasztetem. Przykryj pokrywką, wstaw do lodówki. Za 2-3 dni masz gotowy pasztet. Wyjmij go z formy. Podawaj z marynowanymi warzywami, rukolą i świeżym chlebem o chrupiącej skórce.

powrót

Podobne przepisy

Frykas wieprzowy
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kurczak w sosie barbecue z papają
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
Kaczka po pekińsku
Przepis z programu Ken Hom i kuchnia chińska (odc.1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Kura w rosole
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Schab jagnięcy w cieście chlebowym
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Burgery z indyka
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.