Nigel Slater

Wiejski paj z wołowiną


Przepis z programu Smak mojego życia (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Wiejski paj z wołowiną
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

900 g wołowiny gulaszowej pokrojonej w kostkę

mąka pszenna

doprawiona solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem

do oprószenia mięsa

1 łyżka oliwy

2 cebule

pokrojone w plasterki

1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki

1 łyżka posiekanego świeżego tymianku

sól i świeżo mielony czarny pieprz

500 ml gorącego bulionu wołowego

225 g gotowego kruchego ciasta

1 rozkłócone wiejskie jajko

 

 

Przygotowanie:


Oprósz mięso doprawioną mąką. Rozgrzej oliwę w dużym garnku o grubym dnie i obsmaż mięso ze wszystkich stron, aż zbrązowieje. Dorzuć pokrojone cebule, zioła, sól i pieprz, zalej bulionem i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i duś półtorej godziny. Rozgrzej piekarnik do 190oC. Przełóż mięso do żaroodpornego naczynia. Oklej brzeg naczynia wąskim paskiem ciasta i zwilż je jajkiem. Przykryj naczynie kołem z rozwałkowanego ciasta i sklej krawędzie, przyszczypując je. Odetnij nadmiar ciasta, wytnij pośrodku otwór, żeby para mogła uchodzić, ze skrawków ciasta wytnij listki, posmaruj ciasto rozkłóconym jajkiem, przyklej ozdoby i również posmaruj je jajkiem. Wstaw paj do piekarnika i piecz 1-1½ godziny. Jeśli ciasto będzie się szybko rumienić, przykryj je arkuszem folii aluminiowej. Podawaj na gorąco.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.