Wiejski chleb

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Wiejski chleb
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

375 g mąki

ćwierć łyżeczki drożdży błyskawicznych

1,25 łyżeczki soli

375 ml wody

kaszka kukurydziana

otręby pszenne bądź dodatkowa ilość mąki

 

Przygotowanie:

Wymieszać w misce mąkę z drożdżami i z solą. Wmieszać wodę. Otrzymamy wilgotne, lepkie ciasto gęstsze od ciasta naleśnikowego. Zakryć miskę ręczniczkiem i odstawić w ciepłe miejsce na 12 – 24 godz. Będzie gotowe, kiedy na powierzchni pojawią się pęcherzyki. Oprószyć deskę mąką i wyłożyć ciasto. Posypać je odrobiną mąki i zagnieść raz lub dwa. Zakryć ręczniczkiem i pozostawić na 15 min.
Uformować ciasto w kulę, używając odrobiny mąki, żeby nie kleiło się do palców. Posypać bawełnianą ściereczkę mąką, kaszką kukurydzianą lub otrębami pszennymi (obficie, żeby ciasto nie przywarło do tkaniny). Zakryć i zostawić na 2 godz. do wyrośnięcia. Gotowe ciasto podwoi objętość. Pół godziny przed tym, jak ciasto będzie gotowe, rozgrzać piekarnik do 230°. Wstawić do niego 2-litrowy żeliwny garnek z pokrywką. Kiedy ciasto wyrośnie, zdjąć pokrywkę, włożyć je stroną od tkaniny do góry (wygląda okropnie, lecz tak ma być). Potrząsnąć garnkiem, żeby ciasto lekko osiadło. Nakryć pokrywką i piec przez 30 min, potem odkryć i dopiekać przez 15 – 30 min, aż bochenek pięknie zbrązowieje. Ostudzić na kratce.

powrót

Podobne przepisy

Podpłomyki w terenie, bez stolnicy
Łukasz Łuczaj
Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Inne, Pieczywo
Wiejski chleb
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Bułeczki orkiszowe
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia polska
Wieniec z ciasta na focaccię z farszem
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Bajgle
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia polska
Maneesh
Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia arabska

skomentuj przepis

Kasiakalkol

postów: 28

27.12.2015 08:47

CYTUJ

Wspaniały chlebek, lecz z tego co widzę bardzo czasochłonny do wypieku. Ostatnio przerzuciłam się na ekologiczną żywność i tylko biopieczywo pojawia się w mojej kuchni. Ja do moich chlebków używam mieszanek firmy Gronpiek, zdrowych i ekologicznych w dodatku wszystkie składniki znajdują się w środku, a czas przygotowania i pieczenia jest krótki co bardzo mi odpowiada. Myślę że powinnyście też spróbować.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.