Wiejska teryna

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Wiejska teryna
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 łyżki masła

drobno pokrojona niewielka cebula

2 – 3 ząbki czosnku

60 ml koniaku

500 g mielonej wieprzowiny

250 g mielonej karkówki cielęcej

250 g grubo skrojonej wątroby wieprzowej lub wołowej

80 g bułki tartej

2 łyżki posiekanych ziół (tymianek

szczypior

pietruszka itp.)

łyżeczka quatre épices

3 jajka

sól

ziarna pieprzu

250 g boczku

 

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 180°.
Rozpuścić 2 łyżki masła na patelni i lekko zeszklić w nim cebulę. Dodać czosnek na ostatnią minutę, wlać koniak, zdjąć z ognia i trochę ostudzić.
Wrzucić wieprzowinę, cielęcinę i wątrobę do dużej miski. Dodać bułkę tartą, zioła, quatre épices i jajka. Dobrze wymieszać. Posolić i popieprzyć. Sprawdzić smak i w razie potrzeby doprawić.
pokroić cienko boczek i wyłożyć nim terynę tak żeby paski zwisały z krawędzi. Nałożyć zmielone mięso do teryny i równo ubić. Założyć zwisające paski i w razie potrzeby dołożyć na wierzch kilka dodatkowych. Zakryć wierzch papierem, a całą terynę owinąć folią aluminiową.
Wstawić terynę do patelni i nalać wrzątku do połowy jej wysokości. Wstawić całość do piekarnika i piec przez 60 – 90 min. Wyjąć z kąpieli wodnej i ostudzić. Schłodzić przez noc w lodówce.

powrót

Podobne przepisy

Quiche lorraine
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
3 rodzaje tartinek
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Paszteciki ze szpinakiem i fetą
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Kanapka z bakłażanem i jajkiem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Bagietki z masłem czosnkowo-ziołowym i serem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania z grilla

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.