Anna Olson

Wiedeński tort orzechowy


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.15)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia austriacka

Wiedeński tort orzechowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Ciasto

1 szklanka grubo mielonych orzechów włoskich

1 szklanka mąki pszennej

½ łyżeczki soli

7 dużych jajek o temperaturze pokojowej

¾ szklanki cukru

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego



Krem

1 szklanka mleka 2%

3 łyżki sosu custard w proszku

¼ szklanki miodu

2 łyżki brandy

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

300 g miękkiego masła

2 szklanki posiekanych orzechów włoskich

1 szklanka cukru-pudru, przesianego

½ szklanki dżemu morelowego

½ szklanki obranych połówek orzechów włoskich do przybrania





Przygotowanie ciasta

Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C i wysmaruj masłem tortownicę o średnicy 25 cm. Wysyp ją cukrem, strząsając nadmiar i wyłóż dno papierem do pieczenia. Zmiel pulsacyjnie ½ szklanki mąki z orzechami. Przesiej drugie ½ szklanki mąki z solą do miski, zmieszaj z mąką z orzechami i odstaw. Ubij mikserem jajka z cukrem i ekstraktem waniliowym na gęstą, puszystą masę (ok. 6 min). Wsyp do niej mąkę w dwóch porcjach, wymieszaj i wlej ciasto do przygotowanej formy. Piecz 35 – 40 min, aż szpikulec wbity w środek będzie czysty po wyjęciu (nie otwieraj piekarnika przez 35 min). Odstaw ciasto do ostygnięcia na 15 min., a następnie wyjmij je z formy i ostudź całkowicie.



Przygotowanie kremu

Zmieszaj w rondelku mleko z kremem custard w proszku i doprowadź do wrzenia, bez przerwy mieszając, aż zgęstnieje (ok. 4 min). Mieszając dodaj miód i zdejmij rondel z ognia. Przecedź krem przez gęste sitko do mniejszej miski, wstaw do większej i wlej w przestrzeń między miskami lodowatą wodę, żeby krem szybko ostygł. Dolej brandy i ekstrakt waniliowy, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia, mieszając od czasu do czasu.



Zmiel w malakserze orzechy z cukrem pudrem i odstaw. Ostudzony krem custard rozmieszaj mikserem, żeby zmiękł. Dodawaj po czubatej łyżce masła i mieszaj, zdejmując krem ze ścianek miski. Zmniejsz obroty miksera i mieszając wsypuj cukier-puder zmieszany z orzechami.



Przetnij ciasto w poprzek na dwie części i posmaruj dolną dżemem morelowym. Rozprowadź na spodzie ok. ¼ szklanki kremu orzechowego. Ułóż na wierzchu drugą część ciasta i rozsmaruj resztę kremu na wierzchu i bokach. Na bokach dookoła przyklej resztę grubo mielonych orzechów włoskich. Przybierz tort połówkami orzechów i wstaw do lodówki, żeby krem stężał.



© Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

Ciasto parzone ptysiowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Cytrynowe ciasteczka z galaretką
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Cytryna (odc.8)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ekspresowe ciasto czekoladowe
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tort z kruchego ciasta z kardamonem
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Przyprawy korzenne (odc. 29)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Wysooktanowe pakieciki z ciasta filo
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.