Wiązana ryba

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Wiązana ryba
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 łyżki masła

cebula w cienkich plasterkach

drobno pokrojona biała część pora

seler pokrojony w kostkę

1 – 2 marchewki pokrojone w kostkę

pstrąg lub halibut (ok. 1,5 kg)

125 ml białego wina

sól i pieprz

20 ugotowanych

obranych i pokrojonych małych krewetek

garść posiekanych liści tymianku

2 łyżki oleju roślinnego

 

Przygotowanie:

Rozpuścić masło na patelni. Wrzucić cebulę, por, seler i marchewkę, obsmażać, aż zmiękną i zaczną się karmelizować, przez 25 – 30 min. W tym czasie odfiletować rybę. Można zostawić ogon w jednym z filetów. Łeb i ości wyrzucić bądź zachować na wywar.
Rozgrzać piekarnik do 220°C wraz z blachą (na rozgrzanej blasze skórka pozostanie chrupka). Kiedy warzywa będą gotowe, zalać je winem i odparować, aż staną się lepkie, przez 5 – 7 min. Posolić i popieprzyć. Zdjąć z gazu, wmieszać krewetki i tymianek, odstawić.
Rozgrzać olej na patelni na tyle dużej, żeby pomieściła oba filety. Wrzucić rybę na skwierczący olej skórą do dołu na ok. 3 min, żeby stała się chrupka. Wyjąć.
Wyjąć gorącą blachę z piekarnika. Spryskać olejem. Ułożyć na niej flet, skórą do dołu. Na wierzch położyć nadzienie. Zakryć drugim filetem, skórą do góry. Wsunąć 3 kawałki sznurka w odpowiednich odstępach i związać rybę. Wstawić blachę do piekarnika i piec przez ok. 10 min.
Wyjąć z piekarnika, zsunąć rybę na półmisek, nie zdejmując sznurków, i podawać.

powrót

Podobne przepisy

Risotto z wędzonym łupaczem
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pasta rybna
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia polska
Śledzie pod pierzynką
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Halibut w sałacie z sosem śmietanowo-koperkowym
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Torcik z sardeli i endywii
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.