Węgorze piaskowe z sosem chili

Przepis z programu Pyszne weekendy Billa (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Węgorze piaskowe z sosem chili
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Na sos chili:
10 czerwonych chili, drobno posiekanych

500 ml octu ryżowego

330 g cukru

4 ząbki czosnku, drobno posiekane

1 łyżka soli



Do węgorzy:

180 g mąki kukurydzianej

170 ml wody gazowanej

olej słonecznikowy do smażenia

1 łyżeczka soli morskiej

1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu

500 g piaskowych węgorzy, wypatroszonych i oczyszczonych

1 czerwona chili, drobno posiekana

2 łodygi dymki, drobno posiekanej

cząstki limonki do podania



Sos chili:

Połącz wszystkie składniki w małym rondlu, postaw na małym ogniu i mieszaj, aż cukier się rozpuści. Doprowadź do wrzenia i gotuj 10-15 minut, aż sos zgęstnieje i zacznie przypominać syrop. Zdejmij z ognia i ostudź.



Węgorze:

Przygotuj ciasto. Połącz 120 g mąki kukurydzianej z wodą gazowaną i odstaw.

Rozgrzej wok na średnim-dużym ogniu, wlej 5 cm oleju i pozwól mu się rozgrzać do wysokiej temperatury. W międzyczasie dopraw pozostałe 60 g mąki kukurydzianej solą i pieprzem.

Obtaczaj węgorze w doprawionej mące, a potem zanurzaj w cieście. Smaż w małych partiach, aż się zrumienią i staną chrupiące. Na kilka ostatnich sekund wrzuć na patelnię chili i dymkę. Odłóż ryby na papierowy ręcznik. Podawaj węgorze z chili, dymką, solą morską, pieprzem, słodkim sosem chili i cząstkami limonki.



© Bill Granger





powrót

Podobne przepisy

Dorsz w ziołowym jogurcie na duszonych warzywach
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Ryba po grecku
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Bułeczki z rybą, puree z groszku i sosem tatarskim
Przepis z programu 15 minut Jamiego (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Placuszki rybne
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Śledź XXI wieku
Wojciech Modest  Amaro
Przepis z programu Kuchnia polska XXI wieku (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wigilijne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.