Ainsley Harriot

Wegetariańskie kotleciki korma curry z cukinii i ciecierzycy


Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

Wegetariańskie kotleciki korma curry z cukinii i ciecierzycy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 posiekana cebula

masło do podsmażenia warzyw

ząbek czosnku

200 g startej marchewki

mała cukinia

pokrojona w drobnš kostkę

pieprz i sól do smaku

puszka ciecierzycy

1 żółtko (lub dwa

jeśli nie dodaje się masła orzechowego)

3 łyżki posiekanej natki pietruszki

2 łyżeczki pasty korma curry lub ostrej pasty curry

kilka łyżek masła orzechowego

kilka łyżek pokruszonego chleba

olej do posmarowania

 

 

Przygotowanie:


Na maśle zeszklić cebulę i posiekany czosnek, dodać marchewkę i cukinię, doprawić solą i pieprzem, podsmażyć, by warzywa puściły aromat. Odcedzić, przepłukać i jeszcze raz odcedzić ciecierzycę, zmiksować i przełożyć do miski. Wbić żółtko, dodać pastę curry, natkę pietruszki, masło orzechowe i pokruszony chleb, przyprawić pieprzem i solą, wymieszać. Dodać podsmażone warzywa i energicznie wymieszać, aby warzywa ostygły. Nabrać ilość o objętości nieco mniejszej, niż piłka tenisowa. Najpierw uformować w dłoniach kulkę, potem, cały czas ugniatając, spłaszczyć ją z obu stron. Uformowane kotleciki wstawić na kilka godzin do lodówki. Wyjąć, smarować olejem i układać na średnio gorącym grillu, piec 6-7 minut z każdej strony. Podawać ułożone między połówkami ciabatty, z listkami sałaty i majonezem, wymieszanym z posiekanymi listkami kolendry.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.