Curtis Stone

Wegetariańskie curry z tofu


Przepis z programu Surfing po menu 3 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska

Wegetariańskie curry z tofu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 łyżki oleju roślinnego

4 cebule

2 ząbki czosnku

kilkucentymetrowy kawałek imbiru

świeże papryczki chili albo sproszkowane [sklep 105]chili[/sklep]

40 nasion kopru włoskiego

40 nasion kolendry

40 nasion gorczycy

30 nasion kminu

40 ziaren kardamonu

40 listków curry

2 łyżeczki kurkumy

4 pomidory

sól

4 marchewki

2 pory

1 kalafior

1 średni brokuł

4 łyżki kremu kokosowego (gęsty osad na dnie puszki z mleczkiem kokosowym)

150 g zielonego groszku

1 opakowanie tofu

 

 

Przygotowanie:


Prażyć na suchej patelni na średnim ogniu koper, kolendrę, kardamon, kmin i gorczycę, aż puszczą aromat. Uprażone ziarna zemleć, po czym dodać czosnek oraz imbir i rozetrzeć na pastę. Cebulę pokroić w cienkie plasterki i podsmażyć do miękkości. Włożyć cebulę do pasty, wymieszać. Dodać kurkumę, chili oraz liście curry, wymieszać. Wlać trochę oleju i smażyć przez 10 – 15 min. Pomidory pokroić w kostkę, dodać do pasty i dusić do czasu, aż puszczą sok. Dołożyć pokrojoną marchewkę, pory i kalafiora, przykryć patelnię pokrywką i dusić przez kolejne 10 minut. Następnie dodać brokuła, podzielonego na różyczki oraz groszek i dusić, aż zmiękną. Dolać krem kokosowy, wymieszać. Podawać z usmażonym w głębokim tłuszczu tofu i z szafranowym ryżem.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.