Jola Słoma

Wegańskie creme brulee z tapioki


Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery wegańskie

odsłon: 6425

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

1/2 szklanki tapioki

1 szklanka mleka sojowego waniliowego

1 szklanka mleka kokosowego

3-4 łyżki cukru brązowego

1 laska wanilii

3 łyżki wody różanej

2 łyżki mąki ryżowej

cukier brązowy na wierzch

 

Przygotowanie:

Tapiokę moczymy przez kilka godzin w wodzie, przecedzamy przez sito i wrzucamy do garnka. Laskę wanilii przekrajamy wzdłuż, wyjmujemy nasiona i dorzucamy do garnka z tapioką, mlekiem sojowym i mlekiem kokosowym i cukrem, dodajemy również resztę laski wanilii. Całość gotujemy na bardzo małym ogniu tak długo aż tapioka stanie się przezroczysta, cały czas mieszając, by nie przywarła do dna. Po tym czasie wyjmujemy laskę wanilii i dodajemy mąkę ryżową wymieszaną z wodą różaną. Gotujemy jeszcze kilka minut, ciągle mieszając aż całość nabierze konsystencji budyniu. Nalewamy do ceramicznych naczynek. Odstawiamy w chłodne miejsce aż ostygnie. Posypujemy po wierzchu brązowym cukrem i karmelizujemy specjalnym palnikiem.



powrót

Podobne przepisy

Budyń daktylowy
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dobre dla dzieci, Desery wegańskie
Panna cotta
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery wegańskie
Kisiel truskawkowy
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dobre dla dzieci, Desery wegańskie
Bezglutenowe pralinki podróżnicze
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery wegańskie
Wegańskie creme brulee z tapioki
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery wegańskie

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.