Wegański tort czekoladowy z wiśniami

Przepis z programu
trudność: trudne

Wegański tort czekoladowy z wiśniami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Biszkopt:

2 szklanki mąki

1 szklanka drobnego cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

1 szklanka mleka sojowego

1/2 szklanki oleju



Czekoladowy krem budyniowy:

mleko sojowe, ok. połowa według wskazówek na opakowaniu budyniu

2 czekolady gorzkie

1/2 szklanki cukru pudru

2 szt budyniu czekoladowego



Dodatkowo:

1/4 szklanki kawy

wiśnie bez pestek + sok z wiśni (jeśli stosujemy mrożone to sok powstanie po ich odmrożeniu)

owoce do ozdabiania - np. maliny, borówki, porzeczki lub inne elementy zdobnicze



Przygotowanie:

Nastawiamy piekarnik na 200°C. Do miksera wlewamy olej i dodajemy cukier. Miksujemy aż cukier się rozpuści. W międzyczasie w misce miksujemy suche składniki. Do miksera wrzucamy na zmianę łyżkę suchych składników, a następnie odrobinę mleka. Jak już połączymy składniki wlewamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 40 minut. Wyjmujemy i studzimy. Teraz przygotowujemy krem. Najpierw kroimy czekoladę na drobne kawałki. Następnie przygotowujemy budyń według wskazówek z opakowania z tym, że zamiast całości mleka dodajemy ok. połowę mniej. Budyń mieszamy aż zrobi się gęsty (trzeba mieszać trzepaczką, aby nie powstały grudki). Jak już będzie gęsty dodajemy czekoladę, pod wpływem ciepła czekolada się rozpuści. Energicznie mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia (przykrywamy folią spożywczą żeby nie powstał kożuch). Przestudzony krem wrzucamy do miksera i rozbijamy masę dodając ok. pół szklanki soku z wiśni (po 1 łyżce), aby masa zrobiła się bardziej błyszcząca i bardziej płynna. Gdy biszkopt będzie już zimny, kroimy go na 2 części. Przygotowujemy 1/4 szklanki kawy i dodajemy do niej trochę soku z wiśni (3-4 łyżki). Studzimy. Skrapiamy obydwie części biszkopta kawą – najlepiej jeśli dolna leży już na miejscu z którego będziemy go podawać (lub na jakiejś podkładce). Z doświadczenia wiem, że dość sporo można skropić bo i tak ledwo dochodzi do środka. Na dolnej części biszkoptu rozsmarowujemy masę, na tym układamy odsączone wiśnie (można też użyć dla wzmocnienia smaku konfiturą z wiśni). Można zrobić tak, że najpierw rozsmarowujemy tylko trochę kremu, kładziemy na to wiśnie i znowu trochę kremu. Nakładamy na to górną część biszkoptu i całość, razem z bokami, smarujemy resztą kremu. Tort wkładamy do lodówki. Dekorujemy przed samym podaniem. Najlepiej, aby był w lodówce ok. 12 godzin.



Dekorujemy świeżywmy owocami, startą czekoladą i np. pałeczkami karmelowymi.



Danuta Jabłońska

powrót

Podobne przepisy

Barszcz czerwony i ziołowe ravioli
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Barszcz czerwony
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia polska
Szybki barszcz czerwony
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
Żeberka wieprzowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 odc. 1
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Żeberka po kowbojsku
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.