Marta Dymek

Pasztet grzybowy


Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegańskie, Pasztety i terriny

odsłon: 107

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

(na małą keksówkę)

1 szklanka suchej brązowej soczewicy

1/2 szklanki suchej szklanki kaszy jaglanej

10 suszonych borowików

2 cebule

2 liście laurowe

2 ziarna ziela angielskiego

olej roślinny

1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskich

1/2 szklanki oleju roślinnego

2 - 3 łyżki sosu sojowego

3/4 łyżeczki majeranku

1/4 łyżeczki cząbru

1/4 łyżeczki majeranku

szczypta gałki muszkatołowej

sól i czarny pieprz

 

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną zalać szklanką wody, dodać suszone grzyby oraz szczyptę soli i gotować pod przykryciem przez 15 - 20 minut.
W drugim garnku ugotować soczewicę.
Cebulę pokroić w kostkę, na patelni rozgrzać olej i dodać cebulę razem z liściem laurowym zielem angielskim oraz goździkami.
Smażyć na niedużym ogniu do czasu, aż cebula się zeszkli, wtedy wyjąć przyprawy i wyrzucić.
Cebulę dodać do ugotowanej soczewicy razem z kaszą jaglaną, olejem, sosem sojowym, szczyptą soli i resztą przypraw.
Zmiksować przy pomocy ręcznego blendera na gładką masę, spróbować i doprawić do smaku większą ilością soli, jeśli jest taka potrzeba.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Masę przełożyć do foremki, wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i piec przez 40 - 45 minut. Następnie wystudzić przez całą noc w foremce, rano wyjąć pasztet z formy i podawać.

powrót

Podobne przepisy

Wegański shake
Adriana Marczewska
Przepis z programu Ślinotok
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje, Dania wegańskie
Wojskowa grochówka
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 2 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania wegańskie
Makaron z warzyw
Adriana Marczewska
Przepis z programu Ślinotok (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegańskie

skomentuj przepis

bistro "za progiem"

postów: 1

18.05.2016 19:27

CYTUJ

czy można ten pasztet przygotować 2 dni przed podaniem i zachowa swoją świeżość ? :)

Sylvvia

postów: 4

21.12.2015 12:51

CYTUJ

taki pasztecik to ja mogę codziennie na śniadanko wciągać

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.