Marta Dymek

Wegański chłodnik litewski


Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania wegańskie

Wegański chłodnik litewski
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 pęczek botwiny / 4 duże buraczki z liśćmi

1 litr bulionu warzywnego

sól

1 pęczek rzodkiewek

1 ogórek

1 - 2 dojrzałe awokado

garść szczypiorku

garść koperku

3 szklanki ulubionego mleka roślinnego

0,5 - 1 szklanka zakwasu buraczanego

sól i czarny pieprz

Przygotowanie:

Botwinkę dokładnie umyć. Buraczki wyszorować, odciąć korzonki i pokroić w kostkę; łodyżki posiekać w drobne paseczki. Zalać wszystko bulionem ze szczyptą soli i gotować 7 - 10 minut. Następnie pokroić liście, dodać do garnka i gotować kolejne 2 - 3 minuty. Odstawić na bok do wystudzenia.
Rzodkiewkę pokroić w drobną kostkę; ogórka obrać, wypestkować i również pokroić w kostkę. Zioła posiekać, a awokado przekroić na pół i obficie skropić sokiem z cytryny.
Do wystudzonego wywaru botwinkowego wlać mleko, zakwas buraczany i dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Podawać z pokrojonymi warzywami, ziołami i kawałkiem awokado.

powrót

Podobne przepisy

Zupa selerowa z carpaccio z kalafiora
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania dietetyczne
Zupa cytrynowa z domowymi kiełbaskami
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Krem z borowików z płatkami czosnku
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy na Boże Narodzenie
Zupa fińska z łososiem
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
Ulubiona zupa soczewicowa
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 3 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania wegańskie
Zupa śliwkowa z piernikiem
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.