Wędzony pstrąg w ciepłej sałatce z grillowanych owoców

Przepis z programu Coxon gotuje dla afrykańskich królów (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Dania z ryb

Wędzony pstrąg w ciepłej sałatce z grillowanych owoców
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki sałatki z owoców:

1 ananas

1 papaja

1 mango

25 g masła

1 łyżeczka miałkiego cukru

1 drobno posiekana czerwona papryczka chilli

sok z 1 limonki

3 drobno posiekane dymki

2 łyżki stołowe świeżej kolendry



Składniki dania z wędzonego pstrąga:

1 drobno posiekana czerwona papryczka chilli

220 g wędzonego pstrąga, bez skóry i ości, podzielonego na kawałeczki

2 łyżki stołowe kwaśnej śmietany

1 łyżka stołowa drobno posiekanej natki

skórka i sok z ½ limonki

chipsy ze słodkich ziemniaków i buraków (do przybrania)



Przygotowanie:

Obrać ananasa, mango i papaję, pokroić miąższ w ósemki. Rozgrzać patelnię żłobkowaną, roztopić na niej masło, dodać cukier. Wymieszać. Pędzelkiem posmarować tym syropem owoce. Ułożyć na patelni i przysmażyć po obu stronach. Zdjąć z patelni i przełożyć do miski. Posypać chilli, dymką, kolendrą, polać sokiem z limonki. Wymieszać i rozłożyć na talerzach. Do drugiej miski włożyć wszystkie składniki dania z pstrąga i dobrze wymieszać. Przekładać do kokilki, ugniatać i wykładać ostrożnie na ciepłą sałatkę owocową tak, aby zachowała kształt. Podawać posypane chipsami ze słodkich ziemniaków i buraków.



Opracowano na podstawie „Coxon gotuje dla afrykańskich królów”, odc. 3





powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.