Delia  Smith

Wędzony łupacz w sosie śmietankowym


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Wędzony łupacz w sosie śmietankowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki

2 filety wędzonego łupacza

świeżo mielony pieprz

150 ml mleka

2 łyżki pełnotłustej śmietany

15 g masła



Przygotowanie

Dwa filety – każdy po około 20 dag – kładziemy na patelni. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Ryby zalewamy 150 mililitrami mleka. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy – 8 minut, jeśli kawałki ryby są cieńsze, lub 12, gdy są grubsze. Ugotowaną rybę zdejmujemy z patelni. Zwiększamy płomień. Do mleka dodajemy dwie duże łyżki pełnotłustej, gęstej śmietany. Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około dwóch minut, aż część płynu odparuje, a sos zgęstnieje. Wrzucamy 15 gramów masła, a gdy się rozpuści – dodajemy rybę. Posypujemy ją posiekanym szczypiorkiem

i podajemy na warstwie zblanszowanego i osączonego szpinaku.



© Delia Smith

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.