Delia  Smith

Wędzony łupacz w sosie maślano-szczypiorkowym na szpinaku


Przepis z programu Delia na zimę (odc.4)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania z ryb

Wędzony łupacz w sosie maślano-szczypiorkowym na szpinaku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Szpinak

1 kg szpinaku

3 dag masła



Przygotowanie szpinaku

Masło rozgrzewamy w dużym rondlu i upychamy w nim umyty i osuszony szpinak. Gdy zacznie mięknąć – mieszamy go i obracamy, aby już ugotowane liście z dna trafiły na górę, a twarde z wierzchu – wylądowały w gorącym maśle. Po dwóch, trzech minutach, gdy cały szpinak jest już ugotowany – odcedzamy go na durszlaku i wyciskamy jak najwięcej wody.



Ryba

4 dwudziestodekagramowe kawałki wędzonego, niebarwionego łupacza

300 ml mleka



Przygotowanie ryby

Rybę wkładamy do rondla, doprawiamy pieprzem, wlewamy mleko, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 minut na małym ogniu.



Sos

17 dag masła

3 zółtka

sól, pieprz

1 łyżka stołowa soku z cytryny

2 łyżki stołowe posiekanego szczypiorku.



Przygotowanie sosu

Masło topimy i przelewamy do dzbanka. Do pojemnika malaksera wbijamy żółtka, doprawiamy solą i pieprzem, włączamy urządzenie i bardzo powoli wlewamy gorące masło. Gdy całe połączy się z żółtkami – dodajemy sok z cytryny oraz szczypiorek i mieszamy. Kawałki ryby układamy na warstwie szpinaku, polewamy sosem i podajemy.



© Delia Smith

powrót

Podobne przepisy

Pieczony okoń morski
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Dorada z karczochami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.