Jamie  Oliver

Wędzony łosoś, sałatka ziemniaczana, sałatka z buraków, żytni chleb z domowym masłem


Przepis z programu 30 minut Jamiego (odc. 40)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Dania z ryb, Przekąski

Wędzony łosoś, sałatka ziemniaczana, sałatka z buraków, żytni chleb z domowym masłem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Sałatka ziemniaczana:

500 g czerwonych ziemniaków, ze skórką

1 cytryna

2 gałązki świeżego tymianku

mały pęczek świeżego koperku



Łosoś:

1 pojemnik (100 g) umytej rukwi wodnej

400 g dobrej jakości wędzonego łososia w plastrach

1 cytryna

3 czubate łyżeczki śmietankowego chrzanu

rzeżucha



Masło:

300 ml śmietany kremówki



Buraki:

1 próżniowe opakowanie (250 g) ugotowanych buraków

ocet balsamiczny

garstka świeżej bazylii

250 g serka wiejskiego

kilka gałązek świeżego tymianku

1 cytryna



Przyprawy:

oliwa

oliwa extra vergine

sól morska i mielony czarny pieprz



Do podania:

bochenek żytniego chleba

butelka schłodzonego białego wina albo piwo



NA POCZĄTEK

Przygotuj wszystkie składniki i wyposażenie. Zagotuj czajnik wody. Postaw rondel z pokrywką na średnim ogniu. Podaj na stół żytni chleb na desce do krojenia wraz z nożem. Zamontuj w malakserze mieszadło do ubijania.



SAŁATKA ZIEMNIACZANA

Umyj ziemniaki, usuń „oczka” i przebarwienia i pokrój na kawałki wielkości około 3 cm. Wlej wodę do rondla, posól, wrzuć ziemniaki, zetnij obieraczką 2 duże wióry skórki z cytryny i dodaj do ziemniaków razem z tymiankiem. Przykryj i gotuj ok. 10 min., aż ziemniaki będą miękkie (nakłuj je nożem).



ŁOSOŚ

Rozłóż rukiew na półmisku. Na rukwi niedbałymi falami ułóż płaty łososia. Pokrój cytrynę na ćwiartki. Na brzeg półmiska nałóż chrzan, zrób w nim zagłębienie grzbietem łyżki, wyciśnij do niego sok z 2 ćwiartek cytryny, skrop oliwą extra vergine, a na wierzchu rozłóż kępkami ściętą rzeżuchę. Podaj półmisek na stół.



MASŁO

Wlej śmietankę do malaksera i ubijaj, aż bardzo zgęstnieje.



BURAKI

Pokrój buraki na nierówne kawałki. Połóż je na półmisku, skrop octem balsamicznym oraz oliwą extra vergine, dopraw solą i pieprzem. Oderwij listki bazylii od łodyżek i posyp nimi buraki. Wymieszaj i spróbuj, czy nie trzeba doprawić.



MASŁO

Śmietana powinna być już sztywna, żółta i dzielić się na spore kawałki. Przełóż masło na sitko i czystymi dłońmi powyciskaj z niego resztę maślanki. Połóż masło na kawałku pergaminu, posól i zagnieć szybko, żeby się nie roztapiało. Podaj je na desce obok chleba.



BURAKI

Otwórz serek wiejski i wlej prosto do opakowania trochę oliwy extra vergine. Dodaj kilka listków tymianku i dopraw serek solą i pieprzem. Dodaj jeszcze skórkę otartą z połowy i wymieszaj. Rozłóż doprawiony serek łyżeczką na burakach, dopraw solą i pieprzem, przybierz pozostałymi listkami bazylii i postaw na stole.



SAŁATKA ZIEMNIACZANA

Odsącz ziemniaki i zostaw na 2 minuty, żeby odparowały, a w tym czasie drobno posiekaj koperek. Wrzuć ziemniaki do miski, wymieszaj z koperkiem i kawałkiem domowego masła, dolej trochę oliwy extra vergine, dopraw solą, pieprzem i skrop sokiem z połówki cytryny. Wymieszaj i postaw na stole.

Do picia podaj schłodzone białe wino albo piwo.



© Jamie Oliver 2010

powrót

Podobne przepisy

Gurami smażony w całości
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Dorsz zapiekany pod bekonowo - musztardowym chrustem
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Halibut w sałacie z sosem śmietanowo-koperkowym
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Okoń morski pieczony w soli
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam w sieci: patenty i triki (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Tuńczyk romesco
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.14)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.