Jacques Reymond

Wędzony kurczak

Jacques Reymond
Przepis z programu Tajemnice domowych przepisów (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia tajwańska

Wędzony kurczak
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:


1 kurczak
zimna woda
do zanurzenia kurczaka
tyle samo lodowatej wody
250 ml solonej wody (1 łyżeczka soli na 250 ml wody)
100 g nierafinowanego cukru
1 łyżka liściastej herbaty oolong
olej słonecznikowy do smażenia
1 łyżeczka oleju sezamowego
do nabłyszczenia kurczaka
½ łyżeczki soli
woda

Przygotowanie:

Włożyć kurczaka do garnka, zalać zimną wodą, doprowadzić do wrzenia. Gotować ok. 20 minut. Sprawdzić czy ugotowany nakłuwając patyczkiem lub metalowym szpikulcem (jeśli wypłynie czysty płyn, kurczak jest ugotowany). Wyjąć kurczaka z wody, zanurzyć w lodowatej wodzie na 10 minut. Dzięki temu mięso będzie bardziej zwarte. Wyjąć kurczaka z wody, osuszyć przez kilka minut. Przygotować rondel lub wok do wędzenia, układając na dnie 2 arkusze folii aluminiowej. Rozsypać na folii cukier i liście herbaty, w rondlu lub woku umieścić ruszt posmarowany olejem słonecznikowym. Rozgrzać wok lub rondel na dużym ogniu. Posmarować suchego kurczaka soloną wodą, umieścić go na ruszcie i przykryć wok lub rondel pokrywką. Rozgrzewać na dużym ogniu przez 5-6 minut, aż cukier i liście herbaty zaczną dymić. Kiedy dym zacznie się wydostawać spod pokrywki, kurczak jest gotowy. Umieścić kurczaka na dużym talerzu, posmarować olejem sezamowym. Po ostudzeniu pokroić i podawać.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.