Wędzone węgorze

Przepis z programu Niebiańska kuchnia - wzloty i upadki (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Wędzone węgorze
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 średniej wielkości węgorze

 

 

Przygotowanie:


Przygotuj węgorza do wędzenia. Jeśli nie mieści się w całości w wędzarni - możesz przekroić każdego z nich na pół. Nie odcinaj im głów - mają dużo smaku! Natrzyj rybę solą w środku i na wierzchu. Nie usuwaj też tłuszczu - zabezpieczy mięso przed wyschnięciem w trakcie wędzenia. Zostaw węgorze w wędzarni na około pół godziny w temperaturze 80°C. Wyjmij i poczekaj aż wystygną. Przy pomocy ostrego noża zdejmij skórę i wytnij kilka filetów. Podawaj na grzankach z sokiem z cytryny, odrobiną chrzanu i pieprzu.

powrót

Podobne przepisy

Łosoś marynowany w cytrusach
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Smażony halibut z warzywami i kaszą kuskus
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Burgery z łososia z salsą z mango
Adriana Marczewska
Przepis z programu Ślinotok (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
Kotleciki rybne
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Carpaccio z łososia z koprem włoskim
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni Losoś i koper (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.