James  Martin

Wędzone małże w koszyku z kremu kukurydzianego i sałatka cytrynowa


Przepis z programu Sobota w kuchni z Jamesem (odc.9)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza

Wędzone małże w koszyku z kremu kukurydzianego i sałatka cytrynowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Na wędzone małże

200 g trocin dębowych

40 g malin

500 g mięsa małży (1 kg całych małży, ugotowanych)

50 g mąka semolina

2 łyżki oliwy z oliwek



Na krem kukurydziany

2 łyżki oliwy z oliwek

1 szalotka, drobno posiekana

110 g kukurydzy w puszce, odsączonej

50 ml białego wina

50 ml śmietany tortowej 48%

sól

świeżo zmielony pieprz



Na sałatkę

2 cytryny, podzielone na cząstki

1 pęczek liści selera

1 pęczek natki pietruszki (tylko listki)

50 ml oliwy z oliwek

sól

świeżo zmielony pieprz



Przygotowanie małży

Umieść wok na duży ogniu i dodaj trociny dębowe. Kiedy drewno zacznie dymić, dodaj maliny. Weź igłę i nitkę i nawlecz małże na nitkę. Zawieś nitkę z małżami nad trocinami i przykryj pokrywką. Niech się wędzą przez 5-6 minut. (UWAGA: Wędzenie jedzenia sprawia, że wytwarzamy dużo dymu. Wędź w pomieszczeniu z dobrą wentylacją i otwórz okna.) Wyjmij małże i zdejmij je ze sznurka. Wrzuć małże do mąki semoliny. Rozgrzej patelnię z wysokim brzegiem, aż będzie gorąca i dodaj tyle oliwy z oliwek by zakryła dno patelni na głębokość dwóch centymetrów. Dodaj małże i smaż je przez jedną minutę. Usuń i odsącz na papierze.



Krem kukurydziany

W tym czasie, zrób krem z kukurydzy. Podgrzej patelnię i dodaj oliwę z oliwek. Dodaj szalotki i duś je przez minutę, póki nie zmiękną, ale nie pozwól by się przyrumieniły. Dodaj kukurydzę i białe wino. Gotuj, póki nie wyparuje połowa wina. Dodaj śmietanę kremówkę i znowu odparuj połowę. Przypraw do smaku i zdejmij z ognia.



Sałatka cytrynowa

Umieść w misce kawałki cytryny, liście selera, natkę pietruszki, oliwę z oliwek i zmieszaj wszystko. Przypraw do smaku.



Podanie

Umieść łyżkę kremu kukurydzianego na środku talerza, na nim połóż sałatkę, a na wierzchu ułóż wędzone małże.



powrót

Podobne przepisy

Krewetki na ostro
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Krewetki po kanaryjsku w sosie mojo
  Vienio
Przepis z programu Ślinotok (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania na walentynki
Suflety krabowe
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.3)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Makaron z owocami morza  al cartoccio
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ryż z owocami morza i sosem pomidorowym
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania na walentynki
kuchnia świata: Kuchnia portugalska
Małże po chińsku
Rick Stein
Przepis z programu Morski przewodnik Ricka Steina Francuski rynek i kałamarnice z Portland (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia chińska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.