Tomasz Jakubiak

Wędzone kotleciki jagnięce ze smażonym pak choi i sosem koniakowym


Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z jagnięciny i baraniny

Wędzone kotleciki jagnięce ze smażonym pak choi i sosem koniakowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

5-6 kotletów jagnięcych z kostką

marynata:

kolendra

łyżeczka soli

łyżeczka pieprzu

50 ml koniaku

łyżka musztardy

wędzarnia:

bambusowy koszyk

folia aluminiowa

wok

składniki do wędzenia:

0,5 szkl. ryżu

0,5 szkl. cukru

gałązka rozmarynu

2 garści siana

sos koniakowy:

100 ml demi glace

5 ząbków czosnku

2 cebule szalotki

2 łyżki brązowego cukru

0,5 szkl. koniaku

majeranek

0,5 szkl. bulionu wołowego

rozmaryn

pietruszka natka

pieprz

łyżka masła

smażony pak choi:

2 kapusty pak choi

ząbek czosnku

zielona papryczka chilli

czerwona papryczka chilli

50 ml oleju kokosowego

łyżka sezamu

pomarańcza

limonka

2 szt. anchois

 

Przygotowanie:

Kotleciki jagnięce natrzyj solą, pieprzem, kolendrą i musztardą. Polej koniakiem i odstaw na chwilę.
Przygotuj wędzarnię. Do woka włóż folię aluminiową. Następnie wsyp ryż i cukier. Na wierzch połóż gałązkę rozmarynu i sianko. Na woku umieść koszyk bambusowy i włóż do niego kotleciki. Wędź na małym ogniu pod przykryciem, do momentu, aż kotleciki będą miękkie.
Przygotuj sos koniakowy. Pokrojony czosnek i cebulę wrzuć do rondla i podsmaż bez tłuszczu. Wsyp cukier i zaczekaj, aż się skarmelizuje. Dolej koniak, odczekaj chwilę, aż wyparuje alkohol. Dolej bulion i gotuj na małym ogniu do momentu, aż sos zrobi się gęsty. Następnie zmiksuj go na jednolitą masę. Do zmiksowanego sosu dodaj zimne masło.
Idealnym dodatkiem do jagnięciny będzie smaożna kapusta pak choi. Pokrój kapustę, czosnek i papryczki.
Do woka wlej olej kokosowy i zacznij od smażenia twardych łodyg kapusty, wraz z papryczkami i czosnkiem.
Dopraw sezamem, sokiem z pomarańczy i limonki.Dodaj anchois i resztę kapusty. Całość smaż do momentu, aż się przyrumieni.
Uwędzone kotleciki podawaj z sosem i smażoną kapustą pak choi. Smacznego!

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.