Andrzej Polan

Wędzona rybka warmińska z kiszoną kapustą i jabłkami


Przepis z programu Polska ze smakiem 2
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia polska

Wędzona rybka warmińska z kiszoną kapustą i jabłkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

20 szt. młodych, małych ziemniaków

4 jabłka np. papierówki

¼ główki młodej kapusty

250 g wędzonej ryby np. sielawy

200 ml kwaśnej gęstej śmietany

olej Kujawski do smażenia

olej Kujawski z bazylią

listki szałwii

sól

pieprz

woda

Aksamitny sos:

5-6 łyżek oleju Kujawskiego z bazylią

łyżka miodu

sok z cytryny

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć młode ziemniaki i obsmaż je na złoty kolor. Podlej delikatnie wodą i przykryj pokrywką tak aby się udusiły. Na drugiej patelni na oleju obsmaż pokrojone w ćwiartki ze skórką jabłka. Delikatnie oprósz je cukrem. Skarmelizowane jabłka przełóż na talerz. Na tej samej patelni przesmaż pokrojoną w grubą kostkę kapustę. Dopraw ją pieprzem i solą. Gdy będzie gotowa, wyjmij ją na talerz. Kiedy ziemniaki będą miękkie, połącz je z kapustą i jabłkami. Danie dopraw szałwią, pieprzem oraz solą. Przygotuj aksamitny sos. W misce połącz olej z bazylią, miód i sok z cytryny. Na bukiet warzywno-owocowy, połóż łyżką porcje śmietany i kawałki wędzonej ryby. Wszystko oprósz świeżo mielonym pieprzem i solą. Danie skrop aksamitnym sosem.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.