Wędzenie łososia

Przepis z programu Manic Organic (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne

Wędzenie łososia
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:


1½ kg filet z łososia z usuniętymi ośćmi
2 pokruszone liście laurowe
2 łyżki ziaren pieprzu
2 łyżki jagód jałowca
80 ml wódki
3 szklanki soli niejodowanej
3 szklanki cukru

Przygotowanie:


Zemleć w młynku do kawy pieprz, jałowiec i liście laurowe. Zmieszać z pozostałymi składnikami. Połowę mieszanki wyłożyć do prostokątnej brytfanki. Ułożyć na niej rybę skórą do dołu i przysypać ją resztą mieszanki. Brytfankę nakryć folią i wstawić do lodówki na 24 - 36 godzin, aż łosoś stwardnieje. Rybę wyjąć z mieszanki solnej, opłukać i wysuszyć. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem, umieścić w brytfance, przykryć folią i wstawić na noc do lodówki. Tak przygotowanego łososia umieścić w wędzarni i wędzić zgodnie z instrukcją jej użytkowania.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.