Wędzenie łososia

Przepis z programu Manic Organic (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne

Wędzenie łososia
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1½ kg filet z łososia z usuniętymi ośćmi

2 pokruszone liście laurowe

2 łyżki ziaren pieprzu

2 łyżki jagód jałowca

80 ml wódki

3 szklanki soli niejodowanej

3 szklanki cukru

 

 

Przygotowanie:


Zemleć w młynku do kawy pieprz, jałowiec i liście laurowe. Zmieszać z pozostałymi składnikami. Połowę mieszanki wyłożyć do prostokątnej brytfanki. Ułożyć na niej rybę skórą do dołu i przysypać ją resztą mieszanki. Brytfankę nakryć folią i wstawić do lodówki na 24 - 36 godzin, aż łosoś stwardnieje. Rybę wyjąć z mieszanki solnej, opłukać i wysuszyć. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem, umieścić w brytfance, przykryć folią i wstawić na noc do lodówki. Tak przygotowanego łososia umieścić w wędzarni i wędzić zgodnie z instrukcją jej użytkowania.

powrót

Podobne przepisy

Suflet zapiekany na zupie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Bezglutenowe muesli
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Fondue neuchatel
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 57)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia szwajcarska
Chutney z kolendry
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Czekoladowe fondue
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 57)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia szwajcarska
Japońskie kulki jaglane z komosą
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 37)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia japońska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.