Marieta  Marecka

Wątróbka z wiśniami i marchewkowo-ziemniaczanymi rosti


Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Podroby

Wątróbka z wiśniami i marchewkowo-ziemniaczanymi rosti
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

400 g wątróbki drobiowej

3-4 łyżki masła

1 cebula czerwona

250 g wiśni

2 łyżki cukru trzcinowego

1 łyżeczka marynowanego pieprzu

sól

pieprz

tymianek

1 gwiazdka anyżu

mąka pszenna

 

Rosti:

5 ziemniaków

2 marchewki

2 łyżki szczypiorku

opcjonalnie: 1 jajo

tymianek świeży

sól

pieprz

olej

2-3 łyżki masła

 

Przygotowanie:

Zaczynamy od usmażenia rosti. Ziemniaki i marchewkę kroimy w bardzo cienką zapałkę lub ścieramy na tarce.
Odciskamy ew. nadmiar wody z ziemniaków. Mieszamy drobno poszatkowany szczypiorek, listki tymianku, marchew i ziemniaki. Doprawiamy solą i pieprzem.
Rozgrzewamy mocno patelnię, wlewamy na nią olej, dorzucamy łyżeczkę masła i układamy małe porcje placków ziemniaczanych. Smażymy na złoto i chrupiąco. Nasmażone placki przechowujemy w nagrzanym piekarniku, żeby nie wystygły. (Można je przełożyć papierem do pieczenia, pozostaną chrupiące).
Wątróbki oczyszczamy z błonek, kroimy na pół jeśli są duże, panierujemy w mące.
Rozgrzewamy 2 łyżki masła na patelni, dodajemy cebulę pokrojoną na półplasterki lub w piórka. Przesmażamy krótko i dodajemy wątróbkę.
Jednocześnie na drugiej patelni rozpuszczamy cukier, dodajemy wydrylowane wiśnie razem z sokiem, dodajemy świeży imbir, anyż i gałązki tymianku. Doprawiamy pokrojonym drobniej pieprzem marynowanym.
W trakcie smażenia wątróbki obracamy ją kilkakrotnie, zalewamy sosem wiśniowym i krótko razem podgrzewamy.
Podajemy wątróbkę z placuszkami rosti.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.