Nigel Slater

Wątróbka po wenecku


Przepis z programu Smak mojego życia (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Wątróbka po wenecku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 słodkie cebule

obrane i pokrojone na cienkie plasterki

3 łyżki oliwy do smażenia

sól i świeżo mielony pieprz

40 g masła

8 cienkich plastrów wątroby cielęcej

pokrojonej w drobną kostkę

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

2 łyżki octu winnego

 

 

Przygotowanie:


Na małym ogniu usmaż cebulę na oliwie, aż się zrumieni i zmięknie – to może potrwać około 30 minut. Dopraw ją solą oraz świeżo mielonym pieprzem i przełóż do miski. Mocno rozgrzej na patelni masło, aż zacznie dymić. Dopraw wątróbkę solą oraz pieprzem i szybko obsmaż na maśle. Przełóż wątróbkę na cedzak i osącz. Wrzuć podsmażoną cebulę na patelnię po wątróbce i krótko dosmaż, aż będzie mocno brązowa. Dodaj wątróbkę wraz natką pietruszki, a na koniec wmieszaj ocet winny.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.