Adam Chrząstowski

Wątróbka cielęca z suszonymi gruszkami i miodem pitnym


Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Podroby
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 8821

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

750g wątróbki cielęcej

100g suszonych gruszek

1 szklanka miodu pitnego czwórniaka

1 cebula

1 łyżka majeranku

mąka

450 g ziemniaków obranych

2 łyżki masła

1/3 szklanki śmietanki

sól

pieprz

gałka muszkatołowa

 

 

Przygotowanie:

Wątróbkę oczyść z błon, pokrój w 1 cm plastry. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Przeciśnij przez praskę. Dodaj masło, śmietanę i gałkę muszkatołową, wymieszaj. Oprósz mąką plastry wątróbki i obsmaż je na rozgrzanym oleju. Zdejmij wątróbkę z patelni i obsmaż na niej pokrojoną w cienkie krążki cebulę. Dodaj suszone gruszki i zalej wszystko miodem pitnym. Gotuj na ostrym ogniu i pod koniec odparowywania dodaj do sosu plastry wątróbki. Podaj wątróbkę na ziemniakach puree polaną sosem.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.