Wątróbka cielęca duszona w czerwonym winie z goździkami oraz ziemniaki gotowane w mleku, ubijane z koprem i tymiankiem

Wątróbka cielęca duszona w czerwonym winie
Oceń przepis:
31 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak w sezonie (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Podroby
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 500 g wątróbki cielęcej
  • 1 jabłko słodkie
  • 2 cebule szalotki
  • kilka goździków
  • jedna gwiazdka anyżu
  • 2 szklanki czerwonego wina wytrawnego, pasuje też Porto
  • 2 łyżki masła
  • 300 g młodych ziemniaków
  • 1 litr mleka
  • łyżka posiekanego kopru
  • 5 gałązek tymianku obranego z łodygi

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wątróbkę oczyścić z błon. Pokroić w plastry. Szalotkę pokroić w piórka i przesmażyć na maśle. Dodać przyprawy korzenne i wątróbkę. Obsmażyć z obu stron (ok. 5 minut). Jabłka pokroić w ćwiartki, dodać na patelnię, podsmażyć chwilę, zalać winem. Poczekać aż sos zgęstnieje, doprawić solą i pieprzem.
Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki (żeby szybciej się ugotowały), zalać mlekiem, posolić i ugotować do miękkości. Mleko odcedzić zostawiając niewielką ilość (ok. 0,5 szklanki), utłuc ziemniaki, dodać koper i tymianek, wymieszać.
Podawać z wątróbką.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA