Sophie Grigson

Warzywny stir-fry


Przepis z programu Gotuj zieleninę z Sophie (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Warzywny stir-fry
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

olej słonecznikowy

olej sezamowy

po ½ papryki czerwonej

żółtej i zielonej

pokrojonej w kawałki o boku 2 cm

1 cebula

posiekana

1 - 2 ząbki czosnku

drobno posiekane albo zmiażdżone

¼ łyżeczki suszonej trawy cytrynowej

¼ łyżeczki mielonego sezamu

½ łyżeczki świeżo startego kłącza imbiru

¼ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego

¼ łyżeczki mielonego suszonego galangalu

½ szklanki sosu sojowego

1 łyżka domowego dżemu jabłkowego z rozmarynem (opcjonalnie)

½ średniej cukinii ze skórą

pokrojonej w plastry

1 korzeń pasternaku

pietruszki albo marchwi

obrany i pokrojony w dużą kostkę

6 średnich różyczek kalafiora + pokrojone kalafiorowe liście

6 kolb mini kukurydzy

1 puszka (200 g) młodych pędów bambusa

1 puszka (200 g) kasztanów wodnych

1 pomidor pokrojony na cząstki

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej w woku na dużym ogniu olej słonecznikowy i podsmaż paprykę z cebulą i czosnkiem. Gdy się zeszklą, dodaj mieszankę przypraw. Przesmaż i zalej sosem sojowym. Dodaj sos z czarnej fasoli i dżem jabłkowy z rozmarynem. Cały czas mieszając dodawaj warzywa: cukinię, pasternak, kalafiora, kukurydzę, pędy bambusa i kasztany wodne. Liście kalafiora po minucie smażenia odłóż na bok. Na koniec dodaj pokrojonego pomidora, a gdy puści sok, z powrotem włóż do woka blanszowane liście kalafiorowe.

powrót

Podobne przepisy

Falafel z fasoli z sałatką
Jola Słoma
Przepis z programu Wiosenne ATELIER SMAKU (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Naleśnikowe cannelloni ze szpinakiem i czterema serami
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Frytki z marchwi
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dobre dla dzieci
Tortilla hiszpańska
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
Pierogi z tofu gotowane na parze
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia chińska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.