Delia  Smith

Warzywny stir-fry


Przepis z programu Delia na zimę (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Warzywny stir-fry
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 łyżki stołowe oleju arachidowego

1 ząbek czosnku

2 cm kawałek świeżego imbiru

10 dag brokułów

10 dag włoskiej kapusty

1 duży por

2 dymki

1 łyżka stołowa sosu sojowego

2 łyżki stołowe wytrawnej sherry

2 łyżki stołowe wody

 

 

Przygotowanie:


W woku mocno rozgrzewamy olej. Wrzucamy pokrojony w małe paseczki czosnek i imbir, smażymy 30 sekund mieszając, po czym dodajemy pokrojone wraz z łodyżkami w cienkie plasterki brokuły, drobno poszatkowaną kapustę, oraz pora, którego wcześniej dzielimy na liście, płuczemy i kroimy na ukośne kawałki. Wszystko razem smażymy przez minutę. Dodajemy dymki, których białe części kroimy w plasterki, zielone – w paseczki. W dzbanku mieszamy sos sojowy, sherry oraz wodę.
Gdy warzywa się trochę podsmażą i zaczną kurczyć, wlewamy płyny do woka. Niech sos chwilę się pogotuje i odparuje. Próbujemy, czy warzywa są takie, jakie lubimy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą czy innymi przyprawami.
Podajemy z wieprzowiną i ryżem.

powrót

Podobne przepisy

Tatar
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania na karnawał i imprezę
Bitki wieprzowe duszone z cebulką
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.