Marieta  Marecka

Warzywny pilaw z patisonem


Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

Warzywny pilaw z patisonem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 średnie patisony

2 cebule

1 papryka czerwona

1 papryka zielona

1 garść drobnych rodzynek (np. koryntek)

½ łyżeczki cynamonu

½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego

1 łyżeczka mielonej kolendry

1 łyżka masła

1 łyżka oliwy

1 ząbek czosnku

2 łyżki koncentratu pomidorowego

1 szklanka kaszy pęczak

2 szklanki wody

szczypta cukru

 

Do podania:

natka pietruszki

Przygotowanie:

Paprykę kroimy w paski, patisony o ile mają cienką, miękką skórkę, kroimy w mniejsze kawałki, ew. obieramy ze skórki.
Cebulę kroimy w piórka, a czosnek w plasterki.
W szerokim i wysokim rondlu rozgrzewamy masło z oliwą, dodajemy cebule, przyprawiamy cukrem i solą i smażymy. Dodajemy czosnek i przyprawy, czyli ziele angielskie, cynamon, kolendrę i koncentrat pomidorowy.
Przesmażamy i dodajemy patisony, rodzynki i paprykę.
Smażymy razem jakieś 5 minut ciągle mieszając. Następnie dosypujemy kaszę, zalewamy wodą, zagotowujemy. Całość przykrywamy, zmniejszamy gaz i gotujemy ok. 20 minut.
W razie potrzeby dolewamy wodę i doprawiamy do smaku.

powrót

Podobne przepisy

Risotto z grzybami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia włoska
(odc.02) szpinak z ciecierzycą
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.