Kylie Kwong

Warzywne sung choy bao (smażone warzywa w liściach sałaty lodowej)


Przepis z programu Kylie Kwong - czysta magia (odc.2)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Warzywne sung choy bao (smażone warzywa w liściach sałaty lodowej)
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

 

1 mała marchewka

4 listki sałaty lodowej

2 łyżki oleju z fistaszków

100 g zielonej fasolki szparagowej

pokrojonej wzdłuż

1 mała czerwona cebulka

posiekana

1 łyżka imbiru

posiekanego „na zapałkę”

1 ząbek czosnku

posiekany

60 g świeżych grzybów shiitake

bez trzonków

pokrojonych w cienkie plasterki

2 łyżki wina do gotowania shaoxing lub wytrawnej sherry

1 łyżka jasnego sosu sojowego

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka sosu ostrygowego

1 łyżeczka oleju sezamowego

gałązka selera naciowego

posiekana

1 mała kapusta bok choy (lub kapusta pekińska)

posiekana

1 filiżanka kiełków sojowych (1 filiżanka = 250 ml)

1/3 filiżanki posiekanej dymki

garść gałązek kolendry

 

 

Przygotowanie:


Za pomocą obieraczki do warzyw zrobić „wstążeczki” z marchewki, a następnie posiekać je „na zapałkę”. Liście sałaty zanurzyć w misce z zimną wodą, odstawić na godzinę, odsączyć i odstawić do lodówki w misce przykrytej folią spożywczą. W woku rozgrzać olej i smażyć szybko, mieszając fasolkę, cebulkę, imbir i czosnek przez 30 sekund. Dodać grzyby i smażyć w ten sam sposób przez 30 sekund. Wlać wino, sos sojowy, sos ostrygowy i olej sezamowy, dodać cukier, smażyć, mieszając energicznie przez minutę. Dołożyć marchewkę, selera, bok choy, kiełki sojowe i dymkę, smażyć przez kolejne 30 sekund. Za pomocą łyżki cedzakowej wyjąć warzywa z woka. Podawać w salaterce lub na dużym półmisku, posypane listkami kolendry. Obok ułożyć liście sałaty lodowej. Nakładać mieszankę warzyw na liściach sałaty, zwijać w roladki i jeść palcami.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.