Warzywne pierożki samosa

Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Warzywne pierożki samosa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

1 cebula, drobno pokrojona

2 ząbki czosnku, drobno posiekany

kawałek świeżo startego imbiru

2 łyżki oleju o neutralnym smaku

2 łyżeczki mielonego kminu

1 łyżeczka sproszkowanego curry

1 łyżeczka kurkumy

1 łyżeczka ziaren gorczycy

½ łyżeczki płatków chili

1 łyżeczka garam masala

1 łyżeczka ziaren kolendry

1 łyżeczka ziaren kopru włoskiego

2 łyżki koncentratu pomidorowego

1 szklanka drobno pokrojonej marchewki

2 i ½ szklanki drobno pokrojonych ziemniaków

1 szklanka wody

sól i świeżo mielony pieprz

trochę posiekanej kolendry

1 ½ szklanki zielonego groszku, rozmrożonego

ciasto do sajgonek

trochę roztopionego masła do posmarowania ciasta



sos do podania:

1 szklanka jogurtu naturalnego

1 łyżeczka mielonego kminu

trochę drobno posiekanej kolendry lub mięty

sok z połowy cytryny

sól i świeżo mielony pieprz



Przygotowanie:

Olej rozgrzać na patelni, wrzucić cebulę, czosnek i imbir. Dodać wszystkie przyprawy, smażyć mieszając. Dodać koncentrat, wymieszać, zmniejszyć ogień. Dodać marchewkę, ziemniaki, wodę i doprawić solą i pieprzem. Dusić 10 minut. Zgasić ogień. Dodać kolendrę i groszek, wymieszać i ostudzić. Łyżkę masy nałożyć w róg paska ciasta, składać w trójkąty na 3, zawijając brzeg. Ułożyć na blasze. Posmarować masłem. Piec w 190°C przez 20 minut. Podawać z sosem.



Przygotowanie sosu:

Wymieszać ze sobą wszystkie składniki, doprawić do smaku.



© Annabel Langbein

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.