Annabel  Langbein

Warzywne pakory


Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Warzywne pakory
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 szklanki mąki z ciecierzycy

2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego

2 łyżeczki nasion kolendry

1 łyżeczka nasion kopru włoskiego grubo zmielonych lub posiekanych

2 łyżeczki curry w proszku

2 szklanki piwa

½ szklanki posiekanych liści kolendry

1½ łyżeczki soli

zmielony czarny pieprz

¼ łyżeczki sody oczyszczonej

3 upchane szklanki drobno startych lub posiekanych warzyw: marchwi

brokułów

dyni

kalarepy itp.

 

 

Przygotowanie:


Wymieszaj mąkę z suchymi przyprawami i piwem, aż powstanie gładkie ciasto. Dodaj świeżą kolendrę, sól i pieprz, sodę oczyszczoną oraz warzywa. Wymieszaj. Zostaw na ok. 5 minut.
W rondlu lub na głębokiej patelni rozgrzej olej wlany do wys. 3-4 cm. Nałóż masę – jeden placuszek to łyżka masy. Smaż po kilka placuszków przez około 3 min po obu stronach, aż będą złociste i usmażone w środku. Wyjmij łyżką cedzakową. Strzepnij nadmiar tłuszczu, połóż na papierowe ręczniki kuchenne do obcieknięcia. Podawaj. Można je przygotować wcześniej i podgrzać przez 5 min w piekarniku rozgrzanym do 200°C.

powrót

Podobne przepisy

Buraki marynowane po grecku
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Curry z polskimi warzywami i chlebkami naan
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
Serduszka z mozarelii
Antonio  Carluccio
Przepis z programu Antonio Carluccio ucztuje w południowej Italii Neapol (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.