Anjum  Anand

Warzywne pakory


Przepis z programu Łatwa kuchnia indyjska 2 (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Warzywne pakory
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

250 g mąki z ciecierzycy

50 g mąki samorosnącej (lub zwykłej mąki z dodatkiem ¼ łyżeczki proszku do pieczenia)

½ łyżeczki sproszkowanego chilli

1 łyżeczka garam masala

1 łyżka soku z cytryny

300 g ziemniaków

obranych i pokrojonych w niewielką kostkę

300 g drobno posiekanej cebuli

6-8 liści szpinaku

drobno posiekanych

garść posiekanych liści świeżej kolendry

garść posiekanego szczypiorku

1 łyżeczka posiekanej zielonej papryczki chilli

1 łyżeczka soli

olej roślinny do smażenia

 

 

Przygotowanie:


Przesiać obie mąki i przyprawy do miski. Dodać sok z cytryny i stopniowo wlewając wodę, zarobić gładkie, dość gęste ciasto. Odstawić na 10-15 minut. Dodać pozostałe składniki (oprócz oleju) i dokładnie wymieszać. Wkładać porcje ciasta łyżką na rozgrzany olej i smażyć partiami po 3-4 minuty, aż pakory nabiorą złocistego koloru. Podawać natychmiast.

powrót

Podobne przepisy

Ziemniaczano-krabowe placuszki rosti
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Tosty z ciemnego pieczywa
Przepis z programu Dietosfera (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia dietetyczna
Omlet z szynką i serem
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Tosty z chałki w jajku
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.