Jacques Reymond

Warzywne empanadas


Przepis z programu Tajemnice domowych przepisów (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia argentyńska

Warzywne empanadas
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1-2 czubate łyżki masła

1-2 czubate łyżki smalcu

½ kg mąki

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

1 szklanka gorącej osolonej wody

1 czerwona cebula

drobno posiekana

1 łyżeczka cynamonu

1-2 pory

drobno posiekane

2 czerwone papryki bez pestek

pokrojone w drobną kostkę

1 mała dynia bez pestek

obrana i pokrojona w kostkę

5 świeżych kolb kukurydzy

sól i pieprz

1 łyżka cukru

1 łyżka oleju

kilka liści bazylii

 

1 litr oleju do smażenia

 

 

Przygotowanie:


Posiekaj mąkę z proszkiem do pieczenia, smalcem i masłem. Powoli dolewaj wody i ostrożnie zagniataj ciasto rękami. Jeśli trzeba, dodaj więcej wody. Kiedy ciasto będzie gładkie odłóż je na 15 min, a następnie rozwałkuj, oprósz mąką, przykryj folią i zostaw na godzinę. W tym czasie podsmaż w rondlu cebulę z cynamonem do miękkości, a następnie dodaj pora, paprykę i smaż delikatnie mieszając. Dodaj pokrojoną dynię i duś warzywa na wolnym ogniu, aż zmienia się w gładką pastę. Teraz okrój ziarno z kolb kukurydzianych i starannie oskrob kolby z mleczka i skrobi. Wymieszaj warzywną pastę z ziarnem kukurydzianym, mleczkiem, skrobią cukrem, solą i bazylią i podgrzewaj mieszając przez 5-10 min, aż zgęstnieje. Zdejmij garnek z ognia i odstaw do ostygnięcia. Wytnij z ciasta krążki o średnicy 10 cm. Nakładaj warzywną mieszaninę łyżką do lodów (po 1 łyżce na każdy pieróg). Smaruj krawędzie ciasta odrobiną wody i sklejaj pierogi. Rozgrzej olej do temp 180ºC (żeby sprawdzić, czy olej ma właściwą temperaturę, wrzuć do niego mały kawałek skórki od chleba i sprawdź, czy wokół niego pojawiają się pęcherzyki powietrza). Smaż empanadas w oleju, aż ciasto będzie złociste i chrupkie. Przed podaniem osusz je na papierowym ręczniku.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.