Marieta  Marecka

Warzywa w tempurze


Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania na karnawał i imprezę

Warzywa w tempurze
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 cukinia

4 pieczarki

1 batat

4-6 różyczek brokułu

250 g mąki pszennej + do obtoczenia warzyw

1 łyżeczka soli

1 jajo

ok. 500 ml bardzo zimnej wody (najlepiej w kostkami lodu)

olej do smażenia

 

Sos 1:

1 pomidor obrany ze skórki

½ szklanki gotowego sosu chili słodko-kwaśnego

ok. 1 łyżki startego, świeżego imbiru

 

Sos 2:

¼ szklanki sosu sojowego

¼ szklanki mirin (ew. wino ryżowe + 1-2 łyżeczki cukru)

1 łyżeczka wasabi

Przygotowanie:

Przygotowujemy sos 1. Pomidory obrane ze skórki przekładamy do malaksera, dodajemy sos chili, imbir i miksujemy na pastę. W razie potrzeby dolewamy trochę wody.
Cukinie kroimy na pół i w długie paski, pieczarki i bataty w grube plastry, brokuł dzielimy na mniejsze różyczki. Warzywa obtaczamy w mące i odkładamy. Rozgrzewamy olej w woku i przygotowujemy ciasto.
Mieszamy zimną wodę z całym jajem za pomocą rózgi, doprawiamy solą i wsypujemy stopniowo mąkę. Niezbyt dokładnie łączymy składniki ze sobą, grudki mąki mogą pozostać.
Na rozgrzany olej wlewamy trochę ciasta cienką stróżką z wysokości. Jednocześnie za pomocą pałeczki przerywamy szybkim ruchem stróżkę ciasta tak, by powstały duże krople wpadające do tłuszczu.
Następnie obtoczone w mące bataty, moczymy w cieście, łyżką cedzakową zbieramy chrupiące kawałki ciasta i przytrzymujemy je przy brzegu woka, nakładamy plaster batata doklejając możliwie jak najwięcej chrupiących kawałków, dokładamy w ten sposób kolejne warzywa. Staramy się nie wkładać do woka zbyt dużej ilości warzyw, by nie obniżyć temperatury oleju, która powinna oscylować w granicach 180-185 stopni.
Usmażone warzywa odsączamy na papierze kuchennym. Mieszamy ze sobą składniki sosu 2. Podajemy ciepłe, chrupiące warzywa z przygotowanymi sosami.

powrót

Podobne przepisy

Tatar z tuńczyka i awokado
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Zapiekana cebula z winegretem
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
(odc.03) pomidory po prowansalsku
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Bita śmietana z bezami i malinami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Mus z czerwonej papryki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.