Jola Słoma

Warzywa i owoce z dipem kokosowym


Przepis z programu Wiosenne ATELIER SMAKU (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski

Warzywa i owoce z dipem kokosowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

jabłko

seler i marchew pokrojone po podłużne paski

1 szklanka kiełków słonecznika

kilka liści rzymskiej sałaty

400 ml mleka kokosowego

15-20 dag orzechów nerkowca

5 łyżek ciemnego cukru Muscovado

1 szczypta kardamonu

1 łyżka podprażonego sezamu

kilka gałązek świeżej mięty

 

Przygotowanie:

Miksujemy mleko z orzeszkami nerkowca, cukrem i szczyptą kardamonu. Dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy posiekane liście mięty, a do drugiej podprażone nasiona sezamu. W ten sposób usyskujemy 2 wersje dipu. Na liściach sałaty układamy owoce i warzywa pokrojone w paski oraz kiełki słonecznika. Możemy je polać dipem lub podać go w osobnych miseczkach do maczania.

powrót

Podobne przepisy

Frytki
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Cykoria w szynce pod beszamelem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Suszone chipsy z tortilli podawane z salsą pomidorowo–kolendrową
Przepis z programu Spalony? (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Figi nadziewane pistacjami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
(odc.01)mieszanka serów na słodko
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Imbirowe ziemniaki
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.