Warzywa gotowane w glinianym garnku

Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

Warzywa gotowane w glinianym garnku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

100 g tofu

usmażonego w całości tak

by miało chrupiącą skórkę z zewnątrz

a w środku pozostało miękkie

100 g zielonej fasolki szparagowej

pokrojonej na kawałki długości 5 cm

100 g grzybów shitake

przekrojonych na pół

1 przepękla („gorzki melon”)- należy przekroić ją wzdłuż na pół

usunąć nasiona i pokroić na kawałki 2x3 cm

1 kalarepa

obrana i pokrojona na kawałki 2x3 cm

1 marchewka

obrana i pokrojona na kawałki 2x3 cm

½ łyżki posiekanego czosnku

1 łyżeczka oleju sezamowego

1 łyżka oleju roślinnego

4 łyżki jasnego sosu sojowego

2 łyżki cukru

1 szklanka wody

3 gałązki kolendry

do dekoracji

 

 

Przygotowanie:


W średniej wielkości garnku doprowadzić wodę do wrzenia, zblanszować warzywa osobno przez około 2 minuty, a następnie przełożyć do wody z lodem, żeby zatrzymać proces gotowania, dzięki czemu warzywa pozostaną jędrne. Gliniany garnek wstawić na duży ogień, wlać olej, podsmażyć czosnek, aż puści aromat. Dodać sos sojowy, cukier, pieprz i wodę. Doprowadzić do wrzenia, włożyć warzywa, grzyby i tofu. Wymieszać, gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 5 minut. Udekorować gałązkami kolendry, podawać z ryżem jaśminowym.

powrót

Podobne przepisy

Mus z czerwonej papryki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zrazy serowe z kiszoną kapustą
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.